Uusi alku - oivallus, joka muuttaa elämäsi

pe 28.6. klo 9.30-12 ja pe 16.8. klo 9.30-12.

Uusi alku

Oivallus, joka muuttaa käsityksesi itsestäsi, muista ja elämästä, ja saa sinut rakastamaan kaikkea mitä on. Tällä minikurssilla saat omakohtaisesti kokea non-dualistisuuden meditaatioiden ja konstellaatioiden kautta.

Mistä tulee kärsimys, ahdistus ja masennus? Miten ne liittyvät dualistiseen maailmankuvaan? Mikä rooli on (alitajuisilla) viholliskuvilla – ja keitä vihollisemme ovat eli mitä konfliktimme ovat? Entä mikä rooli on kvanttifysiikalla ja jopa Jeesuksen Vuorisaarnalla tämän oivalluksen saamisessa?  

Tällä minikurssilla avaan kolmenkymmenen vuoden aikana asteittain syventynyttä oivallusta itseymmärryksestä, joka avaa non-dualismin (= elämän ymmärtämisen) uudella tavalla ja joka johtaa kärsimyksestä vapautumiseen ja kykyyn tarttua jokaisessa hetkessä avautuviin mahdollisuuksiin. Oivallus on kypsynyt meditaatioiden ja konstellaatioiden kautta ja tänä keväänä tapahtui merkittävä kiteytyminen: ymmärsin omakohtaisesti, mitä Byron Katie tarkoitti sillä, että ajatuksemme luovat kärsimyksemme, ja miten Jeesuksen Vuorisaarna voidaankin ymmärtää syvällisenä ymmärryksenä ihmismielen dualistisesta vankilasta, jossa kärsimme vihollisistamme.  

Ne, jotka ovat loppukeväästä osallistuneet ryhmiini, ovat saaneet kuulla joitakin välähdyksiä tästä oivalluksesta. Ajattelin, että nyt on aika avata se kokonaan heille, jotka ovat kiinnostuneita.  

Psykologiset teoriat, kiintymyssuhdeteoria etunenässä, eivät ole ristiriidassa tämän oivalluksen kanssa. Päinvastoin. Ne ovat edelleen tärkeitä, ja lisäävät ymmärrystä miksi oivalluksen saaminen on niin haasteellista. En nimittäin väitä, että tämän oivalluksen voi saada noin vain kokemustasolla, itsellänikin siihen on mennyt kolmekymmentä vuotta. Kuitenkin, ne kerrat, jolloin olen siitä jakanut, kuten toissa viikolla viimeisessä tapaamiskerrassamme vuoden mittaisessa kasvuryhmässä, ovat näyttäneet avaavan ryhmäläisille todellakin uudenlaista näkökulmaa itseensä ja elämäänsä, ja minusta on alkanut tuntua, että ehkä onkin mahdollista, että yllättävän moni voi tämän omakohtaisesti ymmärtää, kun siitä kerron.  

Oivallukseni avaa kaikki konfliktit kerralla. Se kertoo konfliktien juurisyyn. Se paljastaa mielemme evolutionäärisen kehityksen kautta rakentuneen, selviytymisen kannalta tarpeelliseen dualistisen maailmankuvan, jonka hintana on, että elämme unessa.  

Kerron miten tämä oivallus on minulle rakentunut kolmenkymmenen vuoden aikana.  

Kun aloitin meditaation harjoittamisen, minussa tietenkin syveni itseni kohtaamisen taso. Pääsin sen äärelle, mitä minussa tapahtuu, sen sijaan, että olisin vain väistänyt sitä arjen toimintaan. Se on tietysti ollut tuskallista monet kerrat – ja tuskien äärellä olen meditaatioon aina palannut. Kohtaamaan sitä, mitä ei voi jättää enää kohtaamatta.  

Tein 90-luvulla monenlaista ja valtavalla intensiteetillä (ja edelleen teen). Ja luin paljon. Niin törmäsin myös Byron Katieen, joka lienee monelle tuttu. Hän kiteytti oivalluksensa The Work -prosessiin. Neljä yksinkertaista kysymystä, jotka ovat auttaneet miljoonia ihmisiä saamaan uutta näkökulmaa vaikeisiin tilanteisiin ja ihmissuhteisiin.  

Kaikesta hyödystä huolimatta jäin miettimään, mikä on tunteiden rooli, nimittäin The Work keskittyy erityisesti ajatuksiin, kuten kognitiivinen psykoterapiakin. Kuitenkin meditaatiota, psykodraamaa, traumaterapiaa ja monenlaista muuta tehneenä mietin, mikä rooli on syvällä mentaalisessa rakenteessamme olevilla tunnekokemuksilla ja miten niitä voisi työstää.  

Tehtyäni kymmenen vuoden ajan, siis kaksikymmentä vuotta sitten, buddhalaiseen traditioon kuuluvaa mettameditaatiota, sain yllättäen ratkaisevan oivalluksen: meditaatiossa ajattelemani ihmiset ovatkin vain ajatuksiani heistä.  

Tämä sysäsi liikkeelle prosessin, joka kiteytyi tänä keväänä. Tuhansien konstellaatioiden myötä olen havainnoinut ja tuntenut, miten me olemme rakkaudesta sidoksissa ihmisiin, ja miten paljon on kohtaamattomia ja käsittelemättömiä tunteita. Ilman näitä kokemuksia en olisi voinut oivaltaa non-dualismia tavalla, jolla olen sen nyt oivaltanut.  

Oivallukseni, joka oli vuosien saatossa jatkuvasti syventynyt, sai loppukeväästä ryminällä kiteytyksen, kun sain tilaisuuden pohtia Jeesuksen Vuorisaarnaa. Sitä ennen olin havainnut, että Hammurabin laki on sama, josta konstellaatiossa puhutaan omanatuntona, ja jota ihmiset intuitiivisesti ja alitajuisesti seuraavat, siis jo ennen Hammurabia, ja se ilmenee monin tavoin, myös uskonnollisesti, puhuttaessa vaikkapa karmasta. Vuorisaarna, jossa Jeesus kehotti ihmisiä radikaalisti toisenlaiseen suhtautumiseen kuin silmä silmästä ja hammas hampaasta, yhdistyi minulla siihen, mitä konstellaatiossa teemme.  

Jeesus sanoi (tai hänen väitettiin sanoneen Matt. 5:43-45): ”Teille on opetettu: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi.' Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia. Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin vanhurskaille kuin väärämielisille.”  

Kun ymmärrämme mitä meissä tapahtuu psykologisesti suhteessa toisiin ihmisiin, itseemme ja maailmaan, meille avautuu aivan uudenlainen ymmärrys noihin Jeesuksen sanoihin. Ajattelen, että hän puhuukin non-dualismista.  

Jos sinua kiinnostaa kuulla tästä non-dualismin oivalluksesta, niin olet tervetullut tämän kurssin kahteen tilaisuuteen. Ensimmäisessä kerron oivalluksesta (ja sinä pääset myös pohtimaan ja jakamaan) ja opetan sinulle meditaation, joka on syntynyt minulle spontaanisti viimeisen vuoden aikana, ja jota pidän keskeisenä tekijänä oivallukseni syntymisessä.  

Saat kesän aikaa tutkia tätä itse, ja uskon, että tuon meditaation avulla (sekä mettameditaation) voit todella saada itsekin syvällistä oivallusta siitä, kuka havainnoija on. Yleensähän huomiomme on havainnoinnin kohteissa, kuten kehossa, ajatuksissa ja tunteissa, tai ulkopuolisissa objekteissa. Mutta nyt tutkimme itse havainnoijaa – ja siinä piilee non-dualismin salaisuus.  

Toisessa tapaamiskerrassa näytän sinulle miten konstellaatiot osoittavat samaa non-dualismia ja miten saat tästä oivalluksesta itsellesi kykyä kohdata uudella tavalla vaikeuksia, vaikeita tunteita ja löytää mahdollisuuksia mistä tahansa tilanteesta. Toisin sanoen vapaudut menneisyyden taakasta. Kerta kaikkiaan: vapaudut.  

Tämä ei ole mystistä. Tämä on niin järjellistä kuin voi olla, ja oivalluksen myötä on helppo ymmärtää, miten aiempi, alitajuinen, tapa ymmärtää maailma oli kovin rajoittunut, ennakkoluuloinen ja suorastaan järjetön.  

Molemmat tilaisuudet nauhoitetaan (ne toteutetaan Zoomissa) eli voit palata niihin jälkikäteen. En kuitenkaan ota uusia osallistujia ensimmäisen tilaisuuden jälkeen, eli sinun on ilmoittauduttavat mukaan ennen ensimmäistä tilaisuutta.  

Ajankohdat: pe 28.6. klo 9.30-12 ja pe 16.8. klo 9.30-12. Niistä tulee tallenteet, eli voit katsoa myös jälkikäteen. 

(Suosittelen rinnalle myös Oma voima ja 7 viikon LGA-mindfulness -kursseja, ne tukevat ymmärryksen kehittymisessä.)

Hinta: 120 euroa (15.6 saakka 97 euroa, lue tarjouksesta lisää täältä).  

Niin, vielä tuosta kvanttifysiikasta: tulet huomaamaan, miten sitä on käytetty dualistisen ajattelun tukemiseen, ja siksi se on ohjannut monet harhaan.  

Ja niille, jotka huolestuvat tällaisesta: se on hyvin ymmärrettävää. Huoli siitä, että ihmiset saisivat sellaista, mikä oikeasti vie heitä eteenpäin, on osoitus välittämisestä. Itsekin mietin, miltä tällaisesta oivalluksesta puhuminen kuulostaa. Mutta – tämä on juuri sitä, mistä tulemme kurssillamme puhumaan. Konfliktien perusrakenteesta, ja miten ne syntyvät dualistisesta maailmankuvasta, joka on meissä alitajuista ja syvää, ja joka pitää meitä unessa.

Jani Roman

Pidän tutkimusta tärkeänä ja inspiroivana. Haluan ymmärtää asioita ja löytää ja luoda uutta. (Niin elämäkin haluaa.) Aloitin vuonna 1994 psykodraaman tekemisen, jota tein intensiivisesti 11 vuoden ajan, joista seitsemän oli psykodraamaohjaajakoulutukseen kuuluvia. Samoihin aikoihin aloitin joogan, meditaation ja monenlaisten itsetuntemukseen liittyvien kurssien käymisen. Vuodesta 2002 lähtien olen tehnyt intensiivisesti konstellaatiota, ja tutkinut sen käyttämistä niin organisaatioissa kuin terapiana. Niin inspiroivaa!  

Lapsuuteni ja nuoruuteni kului hevosten parissa talleilla. Aloitin työnteon 15-vuotiaana tallityöntekijänä ja maatalousharjoittelijana kesäisin ja joka toinen viikonloppu talvisin. 20-vuotiaana armeijan jälkeen siirryin maatalouspuolelta teollisuuteen ja sitten 23-vuotiaana energiayrityksen palvelukseen (Imatran Voima, nykyään Fortum). 24-vuotiaana sain vastattavakseni yrityksen toiminnan kehittämisen ja toimin johtoryhmän sihteerinä. Siitä lähti liikkeelle myös työpsykologian väitöskirja, ja väittelin vuonna 2005 aiheesta dialogi organisaatiokulttuurin kehittämisen menetelmänä.  

Olen neljän lapsen isä, ja se on opettanut minulle paljon. Perhe on kaikkein tärkein. 

Ilmoittaudu tästä

Kertamaksu

120

Ilmoittaudu

Maksa laskulla

Free

  • 120 euroa

Ilmoittaudu