Läsnäolon ja systeemisyyden lyhytterapeuttikoulutus (LSLT)
30 op
Integratiivinen lyhytterapeuttikoulutus antaa valmiudet merkitykselliseen ja vaikuttavaan terapiatyöhön nuorten ja aikuisten parissa. Voit hyödyntää oppimiasi taitoja myös työelämän kehittämistarpeisiin.
Lyhytterapia on tarkoitettu helpon kynnyksen terapiaksi. Se on kirjattu myös sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemaan mielenterveysstrategiaan ensisijaiseksi ja helposti lähestyttäväksi hoitomuodoksi.
Läsnäolon ja systeemisyyden lyhytterapeuttikoulutus sopii sote- ja kasvatusalan ammattilaisille, mutta on avoin myös kaikille muille terapeuttiurasta kiinnostuneille. Koulutuksen voi suorittaa myös oman työn ohessa.
Koulutus on integratiivinen ja painottaa läsnäolon, HOT:n, tunnekeskeisen ja systeemisyyden viitekehyksiä ja menetelmiä ratkaisukeskeisyyden lisäksi. Tämä tekee koulutuksesta ainutlaatuisen ja antaa sinulle tärkeää kokemusta tunteiden kanssa työskentelemisestä.
Koulutus nojaa viimeisimpään tutkimustietoon ja siinä ihmistä lähestytään kokonaisvaltaisesti, ottaen huomioon myös liikunnan, taideilmaisun ja ravinnon merkitykset ahdistuksen, masennuksen ja muiden mielenterveyden ongelmien hoidossa.
Koulutus on ammatillinen jatkokoulutus, mutta myös kasvuprosessi, jossa osallistujat omakohtaisesti työstävät omia kysymyksiään, lisäävät tiedollista osaamistaan ihmisen psyykestä, kasvusta ja kehityksestä, psykiatrisesta diagnostiikasta ja eri psykoterapioiden viitekehyksistä sekä harjoittelevat terapeuttista työskentelyä harjoitusasiakkaiden kanssa työnohjauksessa. Osallistujia kannustetaan kehittämään omaa hyvinvointiaan myös liikunnan ja ravintotottumusten kehittämisen myötä.
Koulutuksen tavoitteena on, että sen suoritettuaan opiskelija:
Lyhytterapeutti-koulutus kestää 1,5 vuotta. Se on 30 opintopisteen kokonaisuus, joka koostuu seuraavista osista:
• 22 päivää, joista 18 on koulutuspäiviä sekä etänä että lähiopetuksessa ja 4 on verkkokurssipäiviä
• pienryhmätyönohjausta 3 x 2 tuntia (lisäksi työnohjauksia opetuspäivien aikana)
• vertaisryhmätapaamisia 14 x 2 tuntia
• harjoitusasiakastyötä on 100 tuntia
• kirjallisuuden lukemista, välityöskentelyjä ja tehtäviä sekä lopputyöt
1. Lyhytterapeuttinen tavoitteellinen työskentely; Mielenterveyden haasteet ja niiden hoitaminen; Tutkimukseen perustuva terapia; Liikunta ja ravinto; Mindfulness (alkaa MBCT-verkkokurssi) Toteutus: 2 päivää (etä) 10.-11.4.2025
2. Ratkaisukeskeisyys somaattisella ymmärryksellä ja mindfulness. Ratkaisukeskeisiä menetelmiä. Mindfulness ja läsnäolon taidon opettaminen asiakkaille terapeuttisena menetelmänä. Toteutus: verkkokurssi ja 2 päivää (lähi) 15.-16.5.2025
3. Lyhytterapeuttisen työskentelyn vaiheet ja menetelmät: tilannekartoitus, muutosvalmius ja sen vahvistaminen (alkaa HOT-verkkokurssi). Toteutus: 1 päivää (etä) 2.6.2025 (poikkeuksellisesti maanantai)
4. Työskentelyä ja hoitomenetelmiä kognitiivisen käyttäytymistieteen ja hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) puitteissa. Toteutus: verkkokurssi ja 2 päivää (etä) 11.-12.9.2025
5. Tunnekeskeisen työskentelyn terapeuttiset menetelmät. Toteutus: 2 päivää (lähi) 23.-24.10.2025
6. Perhekonstellaatio ja systeeminen työskentely. Toteutus: 2 päivää (lähi) 20.-21.11.2025
7. Nykyhetken suhteiden konstellaatiot. Toteutus: 2 päivää (etä) 15.-16.1.2026
8. Terapeuttisen kohtaamisen ja työskentelyn harjoittelu. Toteutus: 2 päivää (lähi) 12.-13.2.2026
9. Terapeuttisen kohtaamisen ja työskentelyn harjoittelu. Toteutus: 2 päivää (etä) 26.-27.3.2026
10. Ammatillinen kehittyminen ja eettisyys sekä koulutuksen päättäminen. Toteutus: 1 päivä (etä) 21.8.2026
Koulutuspaikka on Kulttuurikeskus Sofia Vuosaaressa Helsingissä. Etätapahtumat toteutetaan Zoomissa.
Lyhytterapeuttikoulutuksen hinta on 3950 euroa + alv. Varausmaksu on 300 euroa (239,04 € + alv). Varausmaksua ei palauteta, jos perut ilmoittautumisesi (poikkeuksena tilanne, ettei opiskelijaa hyväksytä koulutukseen).
Koulutuksen hinta sisältää opetuksen, opetuksessa esitettävän materiaalin (ei kirjallisuus) ja verkkokurssit sekä koulutukseen kuuluvan työnohjauksen.
Hae koulutukseen tältä sivulta kohdasta "Ilmoittaudu koulutukseen".
Vastuukouluttaja on TkT Jani Roman. Hän on perhekonstellaation ja mindfulnessin pioneereja Suomessa. Hän on käynyt seitsenvuotisen psykodraamaohjaajakoulutuksen, ja opiskellut perhekonstellaatiota sen kehittäjän Bert Hellingerin luona Itävallassa sekä useita vuosia saksalaisen psykoterapeutin Svagito Liebermeisterin opissa. Hän on opettanut konstellaatiomenetelmän käyttöä vuodesta 2016. Jani vastaa mindfulnessin ja perhekonstellaation koulutusosuuksista.
Janna Meunier on psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti (kognitiivinen käyttäytymisterapia). Hänen viitekehyksinään ovat erityisesti hyväksymis- ja omistautumisterapia sekä myötätuntokeskeinen terapia. Janna vastaa kognitiivisen käyttäytymisterapian ja HOT:n koulutusosuuksista.
Maarit Vänskä on teologian maisteri (uskontopsykologia), psykoanalyyttinen aikuisten erityistason yksilöpsykoterapeutti (ET, Valvira, Kela), perheterapeutti ja pätevöitynyt tunnekeskeinen yksilö- (EFIT) ja pariterapeutti (EFCT, ICEEFT). Hän on myös työnohjaaja (STOry) ja tunnekeskeinen työnohjaaja (koulutuksessa). Maarit työskentelee yksityisvastaanotollansa Etu-Töölössä yksilöiden, parien ja työnohjattavien kanssa. Maarit vastaa tunnekeskeisen terapiatyöskentelyn koulutusosuuksista.
FT Mariel Mansoniemi on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti psykoterapeuttisin valmiuksin, Somatic Experiening -terapeutti ja perhekonstellaatioterapeutti. Hän on myös kouluttautunut seksuaalineuvojaksi. Mariel vastaa ratkaisukeskeisten menetelmien koulutusosuudesta ja harjoitusohjausten valvonnasta.